Säsongen 2023 - FC Åland 09

FC Åland 09 laget har under det senaste året bestått av ungdomar från Finström, Saltvik, Sund, Geta och Hammarland. Vi har tränat fotboll 2 gånger i veckan och kört ett extra fysträningspass på Vibe under vinterhalvåret. Daja har även drillat laget med extra med träningar under första halvan av säsongen. Denna vinter körde vi bara utomhusträningar i Jomala vilket fungerade fint. När seriespelet började hade vi en grupp på 17 ungdomar, alla ivriga på att köra igång med matcherna.

I år var det vår andra säsong i Upplandsserien. Förra året spelade vi på två olika nivåer men i år visste vi vilken serienivå vi skulle anmäla oss till. I Uppland finns tre olika nivåer: Grund, Medel och Avancerad. FC Åland spelade säsongen på Medel-nivån. Det var en passlig nivå för laget ifjol och visade sig vara rätt nivå även i år. Seriespelet i Uppland har varit omtyckt bland spelarna och alla har ställt upp när det varit dags för matcher. Man har även kommit med på bortamatch fastän man inte kunnat spela, vilket indikerar att man trivs tillsammans.

Lagets grupp i Upplandsserien bestod av 8 lag vilket då gav oss 14 matcher, vilket var ganska lagom. Seriespelet körde igång med full fart i början av maj. Våromgången skulle vara klart spelad i början av juni, vilket den inte blev pga en framflyttad match. Fastän vi spelade på Medel-nivån ifjol så var det nästan bara nya lag att möta i år också. Det var svårt för oss att veta så mycket om motståndarna men samtidigt roligt att få möta nya lag. Medel-nivån gav oss tuffa matcher hela tiden. Man måste alltid göra sitt bästa för att få någon poäng med sig hem. Det var mestadels jämna matcher genom hela våromgången och laget landade på 3 vinster - 1 oavgjord - 3 förluster. Höstomgången startades i mitten av augusti och visade sig bli lika jämn. Det var fler bortamatcher under hösten vilket visade sig i resultaten. Vi har haft svårare att vinna på bortaplan. Höstomgången blev 3 vinster och 4 förluster. När man sedan slog ihop allt så slutade FC Åland på en fin 4:e plats i tabellen när hela serien var färdigspelad.

Tabell och resultat kan ses här: https://uppland.svenskfotboll.se/rs/tabell-och-resultat/p14-ar-medel-1/106464/ Det var som helhet en riktigt bra säsong och motståndet var på en sådan nivå att spelarna hela tiden utvecklades.

Från och med nästa säsong är det dags att spela 11-manna fotboll. Då behöver man ha en bredare trupp och därför har diskussioner startat tidigt med Jomala IK. De har inte heller så många 2009 födda vilket gjort det naturligt för oss att samarbeta. Därför har vi redan under den pågående säsongen haft några gemensamma träningar och även spelat ett par 11-manna träningsmatcher tillsammans. När årets seriespel slutade så påbörjades diskussionerna om sammanslagning och just nu tränar FC Åland laget tillsammans med JIK, för att förbereda sig för nästa års 11-manna spel. Vi har under året fått mycket hjälp av våra underbara föräldrar till lagets spelare. De har hjälpt till med att vara chaufförer, kioskförsäljare, bagare, tränare (Thony) och fixat diverse andra försäljningar. Ett stort tack till alla föräldrar! Styrketräningarna på Vibe har också varit ett bra komplement till den vanliga fotbollsträningen. Ett stort tack även till Vibes instruktörer som hjälp oss där!

Vi ser med stor tillförsikt fram mot den kommande säsongen med 11-manna spel!

/Jesper, Robert, Sofia och Johanna