Säsongen 2023

FC Åland är ett utvecklingslag där fokus ligger på att ge unga åländska fotbollsspelare chansen att träna och spela i en utvecklande miljö samtidigt som spelarna skaffar sig erfarenhet av A-lagsfotboll.

Träningarna återupptogs den 9:e januari efter ett juluppehåll på ca 3 veckor. Spelartruppen var från början 15 spelare efter att Robin Welander, Viggo Enberg, Albin Backholm och Edvin Christensen flyttats upp från JIK. Under året har truppen förstärkts med Jens Lundell och Eduardo Calvo Salinas plus att ”svenskarna” Jeremiah Helén, Joel Karlström och Adam Eriksson var på plats mestadels under sommaren.

Vi har tränat 3 ggr/vecka under året där försäsongen har spenderats på WHA konstgräs och grässäsongen i Markusböle och i Rangsby. Onsdagspasset har slagits ihop med IFK Mariehamns U-17 och JIK U-17 vilket har gett oss möjligheten att träna på större ytor och med flera spelare. Samarbetet mellan föreningarna har fungerat jättebra och är en viktig del i utvecklingen för både spelare och tränare.

Träningsmatcher under försäsongen spelades mot IFK Mariehamns A-lag (1-5), IFK Stocksund (0-3) och Falu BS (2-1).

Farmaravtal skrevs mellan FC Åland och IFK Mariehamn vilket har gjort att spelare har kunnat spela för båda lag.

Årets cupspel startade hemma mot div. 3 konkurrenten TPK där vi till slut gick vidare efter straffar. Tyvärr så tog cupäventyret slut redan i den andra omgången då vi bortaspelade mot en annan div. 3 konkurrent VG-62. Slutresultatet blev 3-2 till hemmalaget.

Seriepremiären spelades den 15:e april borta mot MuSa som åkte ur div. 2 året före. En tuff match där hemmalaget var det bättre laget och vann rättvist med 3-0. 

Hemmapremiären helgen efter var desto roligare då FC Åland vann en målrik tillställning på WHA med hela 8-4!

FC Åland har placerat sig i mitten av tabellen under större delen av säsongen. Säsongens sista omgång blåste bort precis som förra året och fick spelas en vecka senare än planerat. Med 7 segrar, 5 oavgjorda och 10 förluster placerade sig FC Åland på en 7:e plats i årets division 3.

Seriesegrarna FC Inter vann div. 3 på 59 poäng med målskillnaden 91-21. PaiHa och Wilpas är lagen som lämnar för div. 4 nästa säsong.

Lite priser delades ut på FC Ålands avslutning i samband med årets sista hemmamatch i Rangsby.

Årets guldgosse: Jimmy Sundman

Årets buse: Eduardo Calvo Salinas

Årets vinnare: Eduardo Calvo Salinas

A-lagsspelarna har under året hälsat på och deltagit i träning med FC Ålands 09:or och ägarföreningarna IFFK & IF Frams pojk- och flicklag vilket har varit väldigt lyckat och spelarna har varit exemplariska förebilder.

 

/Daja & Macke