Målrik match mot SK Iron slutade i snöplig förlust

Senaste helg spelade FC Åland 09 sin sista hemmamatch för denna säsong. För motståndet stod Uppsalalaget SK Iron. Det blev en jämn och målrik drabbning där Iron tog alla tre poäng med sig hem.

Matchen var inledningsvis jämn med ett litet övertag för FCÅ. Iron var däremot väldigt farliga när dem fick tag i bollen och hade flera individuellt skickliga spelare. Det tog till den 17:e minuten innan första målet kom. FCÅ fick en hörna som Petter Johans tog hand om. En bra slagen hörna hittade Robin Jonnerby mitt i straffområdet och han nickade in ledningsmålet. Tyvärr släppte hemmalaget in mål minuten efter vilket var lite typiskt för denna match. Iron kommer upp på högerkanten och ur snäv vinkel får man iväg ett skott som räddas av Devin Mattsson i målet. Returen går dock till en Iron-spelare som har öppet mål och det är kvitterat. Chanserna avlöser varandra nu. Benno Toivonen får ett bra skottläge efter fint inspel från vänsterkanten. Tyvärr studsar bollen till just före han ska skjuta så inget mål denna gång. Istället tar Iron ledningen minuten efter på ett långskott. Skam den som ger sig... Ytterligare en minut senare visar Mille Sjölund hur man skjuter från distans. Ett härligt långskott sitter bergssäkert i mål och vi har kvitterat till 2-2. Tyvärr lyckas FCÅ inte hålla det resultatet till paus utan Iron hinner ännu ta ledningen på nytt innan halvtidspausen.

Även andra halvlek startar lite trevande men efter 5 minuters spel börjar det hända saker. Elis Brunström visar sin snabbhet och löper sig fri men målvakten räddar skottet. Fyra minuter senare har samme Elis ett skott i ribban. Minuten senare får FCÅ äntligen utdelning. Viktor Roos hittar en djupledslöpande Benno Toivonen med en fin boll. Benno kommer fri och gör inget misstag utan sätter kvitteringen till 3-3. Men precis som i första halvlek har hemmalaget svår att hålla egna målet fritt just efter man gjort ett eget mål. Minuten efter tar Iron ledningen och ytterligare en minut senare leder man med 3-5. FCÅ har nu tappat lite av sitt spel och Iron trummar på. Devin får göra ett par räddningar till innan pausvilan.

Den sista halvleken blir ännu mer målrik! Iron börjar med ett stolpskott efter 5 minuters spel och får sedan utdelning minuten efter. Vi har nu ställningen 3-6 och en brant uppförsbacke för FCÅ. Men vi har vänt matcher tidigare! I den 62:a minuten börjar upphämtningen med 4-6 målet och i minut 69 och 70 gör Benno två ganska likadana mål där han löper igenom Irons försvar och placerar bollen säkert i mål. De flesta trodde matchen skulle sluta 6-6 men med 40 sekunder kvar av ordinarie tid så springer en Iron-spelare igenom hemmalagets försvar och gör 6-7.

Det är tufft att förlora en sådan här match när man just har hämtat upp ett tremåls underläge. Spelet gick lite för mycket upp och ner för FCÅ idag vilket syns i resultatet. Oavgjort hade varit ett rättvist resultat men så här går det ibland. Det fanns flera spelar som jobbade och slet bra idag. En av dem var Petter Johans som med sin fina blick för spelet försökte hålla i och lugna ner spelet på mitten samt fördela bollar åt sina lagkamrater. Han tilldelades dagens guldhatt för sin fina prestation i denna match. Nu återstår endast en seriematch och den spelas inkommande helg (23/9) på bortaplan mot Tobo/Örbyhus.