Eckerölinjen Cup

FC Åland och Jomala IK hade senaste helg ett gemensamt lag med i Eckerö Linjen Cup i Eckeröhallen. Turneringen var för 2009 födda och man spelade 11-manna. För de som inte känner för att läsa hela långa inlägget så kör vi en kort sammanfattning först.

Laget som deltog har tränat tillsammans i ca 1,5 månad och detta var första turnering där man spelade 11-manna tillsammans. Största syftet med turneringen var att få killarna att spela matcher tillsammans på fullstor plan. Alla har tidigare spelat 9-manna i Upplandsserien. Jag tror de flesta var jättenöjda som helhet med turneringen. Man fick 5 stycken matcher på 1,5 dag och laget visade upp fint spel och bra sammanhållning i truppen. Lördagens tre matcher resulterade i en vinst, en oavgjord och en förlust. Det gav en semifinalplats till söndagen. Där var IFK Mariehamn för svåra och det blev bronsmatch istället för final. I bronsmatchen var man klart starkare än Täby FK och killarna kunde kvittera ut en bronspeng. Riktigt bra jobbat hela helgen! Både spelare och ledare kan känna sig nöjda med turneringen.

För de som orkar läsa lite mer så kommer nu även en kort sammanfattning av matcherna.

FCÅ/JIK - PELI-KARHUT 5-1

De första 10 minuterna av matchen började lite trevande men efter ett tag blev killarna bli mer självsäkra och man tog tag i spelet. Det gav även resultat när Ivar Mattsson löper igenom motståndarnas försvar och gör 1-0 efter 10 minuter. Några minuter senare är Benno Toivonen på väg igenom men inget mål då. Efter 14 minuter skjuter Mille Sjölund från 16 meterslinjen och skottet går via målvaktens händer i mål. Bara minuten senare tar Max Selin en av sina fina löpningar längs kanten, viker in och tar avslut. Målvakten räddar denna gång. Istället kontrar Peli-Karhut och Devin Mattsson i målet får visa sina talanger med en fin räddning. Max var däremot inte nöjd. Minuten senare tar han en ny löpning och springer förbi alla. Denna gång sätter han bollen snyggt i den bortre burgaveln och vi har 3-0 på resultattavlan. FCÅ/JIK fortsätter trumma på och Elis tar sig förbi på högerkanten. Han serverar Benno inne i straffområdet som tar avslut direkt. Målvakten ger en retur som Benno snappar upp och gör 4-0, vilket blir resultatet i halvtid. En riktigt bra första halvlek.

Den andra halvleken var inte lika bra spelmässigt men FCÅ/JIK kunde spela på resultatet. Devin fick göra flera riktigt fina räddningar under halvleken och höll tätt ända till 4 minuter före slutet. I början av andra halvlek fick FCÅ/JIK ett femte mål genom ett självmål. Man höll bra emot fastän spelet inte fungerade lika bra och resultatet blev till slut 5-1. Fyra plusmål denna gång vilket kommer att visa sig vara till nytta när dagen summeras. Guldhatten gick till Devin för sina härliga räddningar i denna match.

FCÅ/JIK - TÄBY FK 2-3

Täby rivstartar och styr spelet från början. Däremot är det FCÅ/JIK som gör det första målet efter 4 minuters spel. Benno hittar Ivar med en djupledsboll. Ivar tittar upp och frispelar Mille i mitten av straffområdet och han gör inget misstag. FCÅ/JIK har nu kommit igång efter ledningsmålet. Man spelar bra och skapar chanser framför Täbys mål. Efter 15 minuters spel löper Ivar på djupet och får en fin boll av Benno. Ivar är kylig i avslutet och det står 2-0 till FCÅ/JIK. Det kändes tryggt spelmässigt men de avslutande 2 minuterna av halvleken var mindre roliga. Täby både reducerade och kvitterade innan pausvilan.

Andra halvleken börjar som den första med stark Täby-press. De kommer dock inte till några direkta farligheter trots spelövertaget. Istället kommer Ivar fri med målvakten efter 10 minuters spel. Denna gång var det målvakten som gick segrande ur den duellen. När vi spelat 13 minuter av andra halvlek får Täby en frispark i bra läge. På returen är en Täby-spelare framme och petar in Täbys ledningsmål. FCÅ/JIK skapar några chanser till och det är nära en kvittering men det blir vinst för Täby i denna match. Det var ledsna miner efter matchen och killarna var värda en poäng, men så blev det inte denna gång. Guldhatten gick denna gång till Mark Lampela som styrde upp försvaret på ett härligt sätt från sin mittbacksplats.

NORRTULLS SK - FCÅ/JIK 2-2

Matchen börjar med chanser åt båda håll. Efter 3 minuter är Ivar nästan igenom men inget mål. Minuten efter reflexräddar Devin ett Norrtulls-avslut. I den 5:e minuten kommer första målet. Firma Benno-Ivar är framme igen. Benno slår djupledsbollen och Ivar är helt fri med målvakten och han gör inget misstag. Tyvärr håller ledningen inte så länge. Bara ett par minuter senare är det kvitterat. FCÅ/JIK har den farligaste chansen i slutet av första halvlek men en Norrtulls-förvarare räddar just före mållinjen. Det står 1-1 när vi går till pausvila.

Andra halvlek börjar tungt.... Efter 4 minuter gör Norrtull 2-1 på en frispark. FCÅ/JIK ger inte upp. Killarna fortsätter jobba och man får en frispark i bra läge med 9 minuter kvar. Benno slår frisparken i muren och till hörna. På den efterföljande hörnan är Benjamin Hellman framme och sätter kvitteringen till 2-2. Det blir även slutresultatet i dagens sista match. Guldhatten gick denna gång till Ivar för sitt uppoffrande spel och ständiga orosmoment för motståndarförsvaret.

När man sedan summerade den första dagen så slutade FCÅ/JIK på andra plats i sin grupp, på bättre målskillnad än Peli-Karhut. Målen i den första matchen blev viktiga. Dags att varva ner för kvällen och fokusera på söndagens semifinal mot IFK Mariehamn.

IFK MARIEHAMN - FCÅ/JIK 2-0 (Semifinal)

Matchen börjar spelmässigt jämnt. Man känner varandra ganska bra och inget av lagen släpper till några större målchanser. I mitten av halvleken har FCÅ/JIK en halvchans när Ivar tar sig fram men avslutet går till hörna. IFK jobbar sig in i matchen och är det lag som har mest boll, men resultatet är 0-0 i halvtid.

Andra halvlek börjar mer fartfyllt. IFK får en hörna direkt i första minuten. Istället för en chans för IFK så kontrar FCÅ/JIK. Ivar håller två försvarare sysselsatta och lyckas nästan ta sig förbi båda. Avslutet ur snäv vinkel går i burgaveln. Efter 6 minuters spel i andra halvlek får IFK en straff. Rasse Holmberg tar hand om straffen och det är ledning för IFK med 1-0. IFK får lite mer energi efter det och några minuter senare är Malte Byskata framme och testar Devin. Devin vinner den Finströms-duellen! I mitten av andra halvlek ökar IFK på till 2-0 och då är uppförsbacken för brant för FCÅ/JIK. Man gör en bra match mot IFK men lyckas inte vinna denna semifinal, utan får ladda om för bronsmatch mot Täby FK. Guldhatten gick till mittbacken Melvin Heino som såg till att IFK inte fick många chanser att göra mål idag.

FCÅ/JIK - TÄBY FK 2-0 (Bronsmatch)

FCÅ/JIK tar tag i spelet direkt. Killarna är ute efter revansch för gruppspelets förlust. Första fem är det bara spel på Täbys planhalva. Man lyckas dock inte skapa så farliga chanser men har grepp om spelet. Det tar 13 minuter innan det rasslar till i nätet. Det är ombytta roller när Ivar denna gång serverar Benno med en djupledsboll. Benno gör inget misstag och man tar ledningen i bronsmatchen. Några halvchanser till skapas innan halvleken är slut men vi går till paus med ledning 1-0.

FCÅ/JIK börjar bra även i den andra halvleken och är det lag som styr spelet. Täby får några hörnor men skapar ingen direkt farlighet. 8 minuter in i andra halvlek tar sig Ivar igenom motståndarförsvaret igen och sätter segermålet. FCÅ/JIK kontrollerar spelet under resten av matchen. Täby spelade sin semifinal senare än FCÅ/JIK och de började se trötta ut. De hade ingen extra växel att lägga i,vilket gör att FCÅ/JIK kunde kvittera ut en bronsmedalj i helgens turnering! Guldhatten i helgens sista match gick till Viktor Roos som gjorde en pigg och uppoffrande bronsmatch.